Categories

9.2.2. L’oralitat i els mitjans de comunicació (2002)

 

Organitzat pel Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Barcelona – Centre Ernest Lluch (CUIMPB-CEL) i per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), el seminari titulat L’oralitat i els mitjans de comunicació, dirigit per Joan Martí i Castell, membre de l’IEC i director del Servei de Relacions Exteriors d’aquesta institució (SEREIEC), i coordinat científicament per Josep M. Mestres i Serra, cap de l’Oficina de Correcció i Assessorament Lingüístics del SEREIEC, va tenir lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona els dies 17 i 18 de juliol de 2002.

El quadre de professors que van intervenir durant aquests dos dies va ser format pels especialistes següents: Manuel Castellet, Joan F. Mira, Oriol Camps, Francesc Vallverdú, Sergi Pompermayer, Josep Cuní, Josep M. Mestres, Josep Gifreu, Vicenç Villatoro, Jaume Barberà, Toni Soler, Salvador Alsius i Joan Martí Castell. Clogué el seminari Joan Trullén, director acadèmic del CUIMPB-CEL.

 

En relació amb la correcció de textos, Josep M. Mestres va impartir la ponència titulada «L’expressió escrita de l’oralitat» el dia 17 de juliol de 2002, en el marc d’aquest seminari.

El full apaïsat que segueix, que il·lustrà la ponència, classifica els tipus de documents orals possibles, llur relació amb els tipus de text escrits corresponents i el grau de fidelitat que se li pot atribuir a partir d’una sèrie de trets comentats durant l’exposició.

 

 

 

Les actes d’aquest seminari van ser recollides en el volum 4 de l’actual col·lecció «Miscel·lània» de l’Institut d’Estudis Catalans, amb el títol L’oralitat i els mitjans de comunicació (Actes del seminari del CUIMPB-CEL 2002), publicat l’any 2003.

Aquestes actes es poden consultar també al Portal de Publicacions de l’IEC i, si en queden exemplars, es pot adquirir en format de paper.

 

 

 

 

Fotografies del seminari ‘L’oralitat i els mitjans de comunicació’ (17 i 18 de juliol de 2002)

Sessió inaugural del seminari del CUIMPB-CEL 2003. D’esquerra a dreta, Joan Trullén, secretari acadèmic del CUIMPB-CEL; Manuel Castellet, president de l’IEC; Joan Martí i Castell, director del seminari, i Josep M. Mestres, secretari científic del seminari. (Fotografia: CUIMPB-CEL.)

Intervenció de Manuel Castellet, president de l’IEC, durant la sessió inaugural del seminari del CUIMPB-CEL 2002. (Fotografia: CUIMPB-CEL.)

Intervenció de Joan F. Mira, antropòleg, escriptor i membre de l’IEC, durant el seminari del CUIMPB-CEL 2003, acompanyat de Joan Martí i Castell, director del seminari. (Fotografia: CUIMPB-CEL.)

Intervenció de Josep Cuní, periodista, durant el seminari del CUIMPB-CEL 2003. A la seva esquerra, Joan Martí i Castell, director del seminari. (Fotografia: CUIMPB-CEL.)

Intervenció de Vicenç Villatoro, director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, durant el seminari del CUIMPB-CEL 2003. (Fotografia: CUIMPB-CEL.)

Intervenció de Jaume Barberà, periodista i presentador del programa ‘Bon dia, Catalunya’ de Televisió de Catalunya, SA, durant el seminari del CUIMPB-CEL 2003. A la seva esquerra, Joan Martí i Castell, director del seminari. (Fotografia: CUIMPB-CEL.)

Intervenció de Toni Soler, periodista i presentador de televisió, durant el seminari del CUIMPB-CEL 2003. (Fotografia: CUIMPB-CEL.)

Intervenció de Salvador Alsius, doctor en periodisme i professor de la Universitat Pompeu Fabra, durant el seminari del CUIMPB-CEL 2003. A la seva esquerra, Josep M. Mestres, secretari científic del seminari. (Fotografia: CUIMPB-CEL.)