Categories

9.3.10. X Seminari: «La ‘Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana’» (2020)

 

 

Organitzat per l’Associació Promotora de la Llengua Catalana (APLEC) i la Biblioteca Central d’Igualada, el X Seminari sobre Coses que Cal Saber de la Llengua Catalana: «La Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana», impartit per Josep M. Mestres i Serra, cap del Servei de Correcció Lingüística de l’IEC, va tenir lloc a la seu de la Biblioteca Central d’Igualada el dissabte 19 de setembre de 2020.

 

El contingut de la sessió va ser doble: d’una banda, es va presentar aquesta nova gramàtica, de moment publicada el 2019 únicament en paper, que és una versió reduïda Gramàtica de la llengua catalana publicada per l’Institut d’Estudis Catalans l’any 2016, «adreçada al públic no especialitzat i molt específicament al món de l’Administració, dels mitjans de comunicació i de l’ensenyament, com a obra de consulta que pot orientar en la interpretació i l’aplicació de la normativa de l’IEC» («Presentació», p. IX); i, de l’altra, es va tractar un altre tema de sintaxi que de vegades ha provocat vacil·lacions d’ús: les funcions i els usos del gerundi.

 

 

 

En acabar la sessió, es va fer una petita celebració de cloenda d’aquest cicle de seminaris anuals sobre coses que cal saber de la llengua catalana, que s’inicià l’any 2011 amb el seminari dedicat als recursos lingüístics de l’IEC. Durant l’acte van intervenir Albert Soler i Dalmases, membre de la Junta Directiva de l’APLEC i antic corrector del Servei de Correcció Lingüística de l’IEC els anys 2002-2008; Montse Lobato Just, directora de la Biblioteca Central d’Igualada, i Josep M. Mestres, i es va lliurar a tots els assistents en petit obsequi commemoratiu, consistent en una capsa metàl·lica de 60 g amb fulles fines de xocolata negra al 70 % de cacau de la casa Amatller, de Barcelona.

 

 

 

 

 

 

Fotografies del X Seminari sobre Coses que Cal Saber de la Llengua Catalana (2020)

La directora de la Biblioteca Central d’Igualada, Montse Lobato, amb el conferenciant abans de començar la sessió. (Fotografia: Albert Soler.)

Vista de la sala de conferències de la Biblioteca Central d’Igualada durant el X Seminari sobre Coses que Cal Saber de la Llengua Catalana. (Fotografia: Albert Soler.)

Moment de la sessió sobre la ‘Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana’. (Fotografia: Albert Soler.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Albert Soler en la clausura dels Seminaris sobre Coses que Cal Saber de la Llengua Catalana. (Fotografia: Josep M. Mestres.)

Montse Lobato en la clausura dels Seminaris sobre Coses que Cal Saber de la Llengua Catalana. (Fotografia: Albert Soler.)

Josep M. Mestres en la sessió de clausura dels Seminaris sobre Coses que Cal Saber de la Llengua Catalana. (Fotografia: Albert Soler.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Els intervinents en la clausura dels Seminaris sobre Coses que Cal Saber de la Llengua Catalana. (Fotografia: Glòria Mestre.)

Intervinents i assistents al X Seminari sobre coses que Cal Saber de la Llengua Catalana. (Fotografia: Daniel Río.)