Categories

7.3.12. Terminologia i societat: recursos terminològics i escenaris comunicatius (2022)

 

El volum Terminologia i societat: recursos terminològics i escenaris comunicatius, publicat per la Societat Catalana de Terminologia el mes de juliol del 2022 a cura de Mireia Trias i Freixa dins la col·lecció «Memòries de la Societat Catalana de Terminologia» (número 9), conté la crònica dels cursos 2019-2020 i 2020-2021, amb els estudis presentats durant la sessió La IATE: un recurs útil per a la traducció? (7 d’octubre de 2019), la XVII Jornada de la SCATERM: «La terminologia del diccionari» (22 d’octubre de 2020) i la XVIII Jornada de la SCATERM: «La terminologia en la comunicació de la COVID-19» (27 de maig de 2021). En aquestes activitats es van tenir lloc les ponències i taules rodones següents:

— «Presentació de la nova versió de la IATE», per Paula Zorrilla-Agut (Centre de Traducció dels Òrgans de la Unió Europea);
— «Taula rodona: “La utilitat de la IATE per a la traducció”», per Carlota Gurt Daví (Associació Professional de Traductors i Intèrprets de Catalunya), Agustí Espallargas (Departament d’Assessorament Lingüístic del Parlament de Catalunya) i Marta Grané Franch (TERMCAT);
— «Criteris per a la selecció i el tractament de la terminologia en el DIEC», per Carolina Santamaria Jordà (Oficines Lexicogràfiques de l’Institut d’Estudis Catalans);
— «La terminologia del Gran diccionari de la llengua catalana», per Núria Bort (Enciclopèdia Catalana);
— «Sembrar a voleo: el DRAE y la terminología», per Fernando Pardos (Universitat Complutense de Madrid);
— «Taula rodona: “La definició dels termes en el diccionari general i en l’especialitzat”», per Carme Bach (Universitat Pompeu Fabra), Carles Riera (Universitat Ramon Llull), Joan Vallès (Universitat de Barcelona i Institut d’Estudis Catalans) i Joan Rebagliato (TERMCAT);
— «La terminologia i la comunicació durant la crisi de la COVID-19. Una visió des del periodisme científic», per Sergi Cortiñas-Rovira (Universitat Pompeu Fabra i Societat Catalana de Comunicació);
— «Taula rodona: “La COVID-19, revulsiu per a replantejar-se el paper de la terminologia en la comunicació especialitzada a la població”», per Rosa Estopà (Universitat Pompeu Fabra i SCATERM), M. Antònia Julià (TERMCAT), Elisabet Garcia (Servei Català de la Salut), Gabriel Heras (Proyecto HU-CI) i Núria Comas (Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals).