Categories

Pacte Nacional per la Llengua: l’IEC avaluarà la qualitat lingüística en diferents àmbits

El passat dijous 14 de juliol la Secció Filològica de l’IEC va presentar el nou web de l’Observatori de la Qualitat Lingüística (OQL), un projecte que permet fer un seguiment i una avaluació dels usos públics de la llengua catalana en les diverses varietats dialectals. El motiu d’aquesta presentació va ser el paper de l’IEC en el Pacte Nacional per la Llengua (PNL), que serà, precisament, avaluar la qualitat lingüística del català en diferents àmbits socials i professionals.

El pròxim mes de setembre l’OQL farà públic el seu primer informe, que analitza la qualitat de la llengua en la publicitat radiofònica. L’estudi es basa en un corpus de cent tres falques emeses durant el març del 2022 en nou ràdios —públiques i privades— de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i Andorra. L’objectiu d’aquestes campanyes sectorials que posa en marxa l’OQL és fer una fotografia general tan completa com sigui possible de l’estat de la llengua en cada àmbit, de manera que en els informes, a banda dels mals usos que es puguin detectar, s’hi reflectiran especialment els bons usos, la variació i la riquesa expressiva que s’observi en els textos analitzats.

Després de la presentació de la nova plataforma digital, Oriol Camps (director del projecte de l’OQL), Miquel Àngel Pradilla i Mila Segarra van protagonitzar una taula rodona titulada «L’IEC en l’eix de la qualitat lingüística».